Carita Pusa

Koneistaja

Perinteinen koneistustyö muuttuu automatisoidummaksi

– Carita Pusa

Robotiikka on koneistuksen nykypäivää

Vuonna 2012 Sakolle etsittiin määräajaksi viimeistelijää lukon viilaukseen, ja sain paikan. Koulutuksekseni olen käynyt kone- ja metallialan perustutkinnon eli olen koneistaja ammatiltani, mutta en ollut koneistajan työtä paljoa tehnyt. Työhaastattelussa oli puhetta mahdollisesta koneistustyöstä tulevaisuudessa. Aluksi työ sisälsi lukon pehmeitä viimeistelyjä, jossa poistetaan teräviä koneistuksen jälkeisiä särmiä. Aika nopeasti siirryin viimeistelemään kehyksiä, joille tein pehmeitä sekä kovia viimeistelyjä. 

Tein puolisen vuotta viimeistelijän tehtäviä, jonka jälkeen avautui koneistajan paikka 5-akseliselta työstökeskukselta. Minulta kysyttiin kiinnostaako tehtävä, niinpä siirryin lukkojen koneistajaksi ja sain samalla vakituisen työpaikan Sakolta. Aluksi työ oli haastavaa ja opittavaa oli paljon. Tekemällä kuitenkin oppi, varsinkin vikatilanteita hoitamalla. 

Kuutisen vuotta työskentelin työstökeskuksella, jonka jälkeen toivoin uusia haasteita työnkuvaan. Pääsin siirtymään robottikoneistussoluun vuonna 2018. Solussa koneistetaan kehyksiä ja lukkoja, soluun kuuluu 3 robottia ja 6 koneistukeskusta, joita hoidan. Robotti siis syöttää aihioita kahdelle eri koneistuskeskukselle. Tuon aihiot koneelle, kone jyrsii tuotteen ja siirtää valmistuneen kappaleen laatikkoon. Valvon koneen toimintaa ja vaihdan tarvittaessa teriä. Laadunvarmistus on tärkein osa tehtävää. Tuotteen pinnan laatua varmistetaan visuaalisesti ja mittoja tarkastetaan tulkein sekä 3D-laitteita hyödyntäen, tarvittaessa muutetaan nollapisteiden asetuksia.

Konekantaa on jatkuvasti uudistettu ja robottisolujen määrä kasvaa. Perinteinen koneistustyö muuttuu automatisoidummaksi, joten koneistajan työnkuva muuttuu enemmän koneiden valvomiseksi ja tuotteiden laadunvalvonnaksi.

Parasta Sakolla on työkaverit ja ilmapiiri. Jollain aikavälillä toivon saavani jälleen uusia haasteita ja kehittyväni koneistajana. Koneistus on ollut perinteisesti hyvin miesvaltaista, mutta soveltuu yhtä hyvin naisillekin.