TIMO SIVULA

Keräilijä

Isän jalanjäljissä Sakolle

– Timo Sivula

Sako oli minulle entuudestaan tuttu yritys, sillä isäni toimi Sakon alihankkijana. Hän teki kotoa käsin puutukkien karhennuksia ja kaiverruksia. Olin tehnyt niitä itsekin, joten Sakon tuotteet olivat entuudestaan tuttuja. Yhden tukin käsin kaivertamiseen meni yli päivän työtunnit. Kuulin siis avoimesta tehtävästä isäni kautta ja pääsin tukkitehtaalle pintakäsittelijäksi vuonna 2002. Pintakäsittelijänä lakkasin sekä petsasin tukkeja, ja veistinkin muutaman. Vuosikymmeniä puutukit tehtiin alusta loppuun saakka Riihimäellä. Puutukkien pienentyneen kysynnän vuoksi niiden valmistus lopetettiin vuonna 2005, siitä lähtien pähkinäpuutukit ovat enimmäkseen tulleet Berettan tytäryhtiöltä Italiasta.

Tukkitehtaan toiminnan loppumisen jälkeen siirryin ampuradalle, jossa työtehtäviin kuului korkeapaine- ja kohdistusammunta sekä niiden jälkeinen puhdistus. Muutaman vuoden jälkeen vaihdoin kokoonpano-osastolle keräilijäksi ja pakkaajaksi. Tämän jälkeen tuli tarve piippuosastolle, jossa piiput putsattiin ja senkattiin, jonka jälkeen piippu tulkattiin, eli varmistettiin sen täyttävän laatuvaatimukset.

Myöhemmin kaipasin vaihtelua työhön, joten pääsin siirtymään aseiden kokoonpanoon. Siihen etunani oli se, että pystyin tarvittaessa myös koeampumaan kootut aseet ja pakkaamaan ne lähtövalmiiksi. Keräilystä vapautui paikka ja kaipasin vuorovaikutteisempaa työtä, joten sainkin palata takaisin aiempaan työtehtävääni keräilijäksi.

Keräilijät keräävät aseisiin tarvittavat osat valmiiksi kokoonpanijoille. Niihin kuuluvat tukit, kehys-piiput, laukaisulaitteet, lippaat ja lukot. Kokoonpanijoiden on helppoa aloittaa aseiden kokoaminen, kun tarvittavat osat ovat laitettu tuotekohtaisesti valmiiksi. Työhön kuuluu myös tulevien tuotteiden hyllytys, lähetys ja yhteistyö muiden osastojen kanssa.

Tuotantomäärät ovat jatkuvasti kasvaneet. Keräilyssä se näkyy siinä, että hyllytila vähenee ja osien määrä kasvaa, sillä eri malleja on paljon. Vaatii tarkkuutta ja keskittymistä, jotta tuotteisiin valitaan oikeat osat.

Sako on ollut turvallinen työnantaja ja töitä on riittänyt koko ajan. Olen päässyt opettelemaan monia työtehtäviä ja siten saanut vaihtelua työhön. Henkilöstöä koulutetaan jatkuvasti, itse kävin viime vuonna perehdyttäjäkoulutuksen. Henkilöstö on todella mukavaa ja esimerkiksi työterveyshuolto on kattava.

Timon kaivertama puutukki